Sunday, May 21, 2017

Hari Ibu 2017

Teks : Nur Hidayah Nazahiyah Erham
Foto : Nur Hidayah Nazahiyah Erham

Dua minggu lepas ramai yang menyambut hari ibu. Saya tidak ambil kisah sangat kerana setiap hari pun perlu menjadi ibu. Beza nya saya perlu bekerja ke luar kawasan selama tiga hari. Pada mulanya sukar untuk membuat keputusan. Nasib saya baik kerana Encik Suami dapat memohon bekerja dari luar kawasan. Polisi kerja beliau yang tidak ada di syarikat saya.

Saya membuat persediaan terperinci sebelum bertolak. Pelbagai nota ditinggalkan untuk suami. Pagi sebelum bertolak ke Labuan, saya bangun seawal jam 3 pagi untuk menyediakan sarapan dan bekalan sekolah. Jam 5 saya sudah berada di lapangan terbang. Sungguh kelam kabut rasanya kerana saya sudah lupa banyak prosedur penerbangan.

Selama 3 hari saya mempunyai masa untuk duduk bertenang setelah pulang dari pejabat. Makan bersama kawan-kawan tanpa ada gangguan. Berjalan kaki di awal pagi sambil menikmati pemandangan. Nikmat masa bersendiri. Itu hadiah sambutan hari ibu saya pada tahun ini. Tidak disengajakan dan atas tuntutan kerja. Anak-anak juga gembira kerana peluang bersama papa lebih 3 hari berbanding minggu biasa. Semua gembira. Itu yang utama.

Bukan mudah menyusun masa untuk pasangan suami isteri yang bekerja sepenuh masa dan tidak mempunyai pembantu rumah. Bukan tidak mahu ada pembantu, cuma selalu dapat yang tidak serasi. Lain kali ada masa bercerita tentang pembantu rumah. Pembantu kami sudah pulang sebelum cuti Tahun Baru Cina tahun ini. Saya lebih tenang tetapi lebih penat. Tidak mengapa. Kita tidak dapat apa yang kita mahu. Mungkin itu yang kita perlu.

Salam Ahad sebelum Ramadhan.

1 comment:

  1. Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was reallyvaluable. thanks a lot. Pandora Estore very good.

    ReplyDelete